6/2/15

Italia (República)

Enllaz: 2 euros conmemorativos italianos

Primer serie (2002- )

     N’Italia el diseñu de la cara nacional de les monedes foi sometíu al escrutiniu d’una comisión téunica y artística enantes de que se presentare a la nación na RAI UNO, la mayor cadena de televisión del país. La rica Italia escoyó un diseñu pa cada moneda, faciendu asina una mini colleición dedicada a l’arquitectura, les artes plástiques y personaxes relevantes. L’añu grabáu ye’l d’emisión, poro, la primer tirada ye del 2002. 

     La ceca (Istituto Poligraficoe Zecca dello Stato) vién identificada con una R. La identificación del país son una R y una I superpuestes. Aparte, tamién aparecen nes monedes les iniciales de los grabadores (ún por cada tipu).


1, 2 y 5 céntimos

     Estes monedines tán dedicáes al arte arquitectónicu italianu.

     La moneda d’1 céntimu tién como motivu’l Castel del Monte, Castiellu del sieglu XIII ubicáu n’Apulia. El diseñu ye obra del grabador Eugenio Driutti (les sos iniciales ED grabáes na moneda). L’añu grabáu ye’l d’emisión, poro la primer tirada ye del 2002. Aparte la marca privada del grabador, aparecen la marca de ceca y la identificación del país. El diseñu lleva alreor les 12 estrelles de la XE.


    La moneda de 2 céntimos muestra la Mole Antonelliana, torre concebida en 1863 por Alessandro Antonelli y asitiada en Turín. El diseñu ye obra de la grabadora Luciana De Simoni (les sos iniciales LDS grabáes na moneda). L’añu grabáu ye’l d’emisión, poro la primer tirada ye del 2002. Aparte la marca privada de la grabadora, aparecen la marca de ceca y la identificación del país. El diseñu lleva alreor les 12 estrelles de la XE.


     La moneda de 5 céntimos reproduz l’anfiteatru de Flavio más conocíu como Coliseu de Roma, cuya construcción entamó l’emperador Vespasiano alreor del añu 75 d.C. Foi lluéu inauguráu nel añu 80 d.C. pol emperador Tito. El diseñu ye obra del grabador Ettore Lorenzo Frapiccini (les sos iniciales ELF grabáes na moneda). L’añu grabáu ye’l d’emisión, poro la primer tirada ye del 2002. Aparte la marca privada del grabador, aparecen la marca de ceca y la identificación del país. El diseñu lleva alreor les 12 estrelles de la XE.


10, 20 y 50 céntimos
    
     Estes monedes tán dedicáes a les Artes Plástiques italianes.

    La moneda de 10 céntimos conmemora ún de los másimos esponentes del arte italianu: el Nacimientu de Venus, obra de Sandro Botticelli, una de les obres d’arte más famoses del mundu. El diseñu ye obra de la grabadora Claudia Momoni (les sos iniciales CM grabáes na moneda). L’añu grabáu ye’l d’emisión, poro la primer tirada ye del 2002. Aparte la marca privada de la grabadora, aparecen la marca de ceca y la identificación del país. El diseñu lleva alreor les 12 estrelles de la XE.
 
   La moneda de 20 céntimos muestra la escultura nomada Formes Úniques de Continuidá nel Espaciu, d’Umberto Boccioni, másimu representante del futurismu italianu. El diseñu ye obra de la grabadora Maria Angela Cassol (les sos iniciales M.A.C. grabáes na moneda). L’añu grabáu ye’l d’emisión, poro la primer tirada ye del 2002. Aparte la marca privada del grabador, aparecen la marca de ceca y la identificación del país. El diseñu lleva alreor les 12 estrelles de la XE.

   La moneda de 50 céntimos representa la Estatua Ecuestre del Emperador Marco Aurelio sobre’l pavimentu de la plaza de la Colina Capitolina diseñáu pol artista Miguel Ángel Buonarroti. El diseñu ye obra del grabador Roberto Mauri (la so inicial m grabada na moneda). L’añu grabáu ye’l d’emisión, poro la primer tirada ye del 2002. Aparte la marca privada del grabador, aparecen la marca de ceca y la identificación del país. El diseñu lleva alreor les 12 estrelles de la XE.


1 y 2 euros

Estes monedes tán dedicáes a dos de los más grandes personaxes italianos: Davinci y Dante.

     La moneda d’1€ reproduz el famosu Home de Vitruvio de Leonardo da Vinci, illustrativu del ideal de proporciones del cuerpu humanu, que tá espuestu na Galería de l’Academia de Venecia. El diseñu ye obra de la grabadora Laura Cretara (les sos iniciales LC grabáes na moneda). L’añu grabáu ye’l d’emisión, poro la primer tirada ye del 2002. Aparte la marca privada del grabador, aparecen la marca de ceca y la identificación del país. El diseñu lleva alreor les 12 estrelles de la XE.

    La moneda de 2€ muestra el retratu de Dante Alighieri fechu por Rafael, que se conserva nel ala del papa Xuliu II del Palaciu del Vaticanu. El diseñu ye obra de la grabadora Maria Carmela Colaneri (les sos iniciales M.C.C. grabáes na moneda). L’añu grabáu ye’l d’emisión, poro la primer tirada ye del 2002. Aparte la marca privada del grabador, aparecen la marca de ceca y la identificación del país. El diseñu lleva alreor les 12 estrelles de la XE.

     Nel cantu de la moneda de 2 euros aparez una repetición d’un 2 y una estrella:

No hay comentarios:

Publicar un comentario